Kiemelt trend: Adatvizualizáció

 

Az óriási adattömegek megjelenítése, az információk gyors és érthető áttekintése az üzleti intelligencia egyik kulcskérdése.

A felhasználók is egyre inkább elvárják, hogy a számukra szükséges adatokat ne száraz és nehezen áttekinthető táblázatok formájában, hanem könnyen értelmezhető vizuális formában kapják.

A BI  szállítók is felismerték már ezt, így az elmúlt 1-2 évben sorra jelentek meg új adatvizualizációs szoftverek a piacon.

Néhány adatvizualizációs eszköz: MicroStrategy Visual Insight, Oracle BI Suite,
SAP Visual Intelligence, Tableau, QlikView

 

Az intenzív fejlesztéseknek köszönhetően az adatvizualizáció területén egyre keményebb csata folyik. Az eredetileg is a gyors adatfelderítésre és adatmegjelenítésre specializálódott szoftverek - például QlikView, Spotfire, Tableau - mellett már jelen vannak a nagy BI cégek új moduljai is, ráadásul a nyílt forráskódú alternatívák (Jaspersoft, Pentaho) is egyre komolyabb képességekkel rendelkeznek.

A felhasználók kegyeiért természetesen többféle módon  lehet versenyezni és ennek megfelelően a gyártók számos különböző stratégiával próbálkoznak. Legyen szó akár a helyes vizuális ergonómiáról, támogatásáról, akár az interaktív szűrések és  lefúrások hatékony megvalósításáról,  mindegyikre találunk jó és nem olyan jó példákat egyaránt.

Vissza

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.